Tengerszem - Túrafelszerelés

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A megfelelő túracipő kiválasztása

Egy jó túracipő tartja a bokát, védi viselője lábát,
kényelmes és tartós

 

1. Gondoljuk át, milyen túrára megyünk


A túracipőket 3 fő csoportba sorolhatjuk:
 
  • Könnyű túracipő: ezeket a túracipőket kimondottan egyszerű kirándulásokra tervezték. 
  • Közepes túracipő: tartósabbak és kényelmesebbek, mint ez előzőek, de még mindig csak egyszerű és közepes túrákra ajánlottak.
  • Nehéz túrabakancs: a legtartósabbak, többnapos túrára, nehéz talajokra vannak tervezve.
Könnyű túracipő           
              Könnyű túracipő                                              Közepes túracipő                                        Nehéz túrabakancs
 
 

2. A túracipők anyaga

A túracipők súlyát, tartósságát, vízállóságát az határozza meg, hogy milyen anyagból gyártják.
  • Műszálas textilia: könnyű, jól szellőző túracipők, melyek napos időjárásban tökéletesek. Kényelmesek, könnyen betörnek és olcsóak, de ugyanakkor nem nagyon vízállóak.
  • Fedett bőr: tartós, hosszú túrákra ajánlott. Nem annyira könnyű és szellős, mint az előbbi, de tartósabb, ugyanakkor szükség van egy kis időre míg betörik. Impregnálószerekkel vízállóvá tehető. 
  • Vízálló anyagok: könnyű, vízálló anyagok (pl. Gore-Tex), megtalálhatók sok túracipőben. A vízállóság azonban attól is függ, hogy milyen jól van a túracipő karbantartva. 
 

3. A túracipők felépítése

Minél több öltés van egy túracipő felső részén, annál inkább fennáll a beázás lehetősége. A túracipő felső részéhez ragasztással vagy varrással illeszkedik a talp. A varrás tartósabb, megbízhatóbb, szükség esetén a talp kicserélhető. A ragasztás gyorsabb, olcsóbb mint a varrás és manapság már megfelelő tartósságot biztosít. 
 

Előbb felpróbálni, azután megvásárolni.

Mielőtt egy túracipőt megvásárolunk, mindenféleképpen előbb fel kell próbálni. Nem szabad a szokásos lábméret szerint vásárolni. 
Mindkét túracipőt fel kell próbálni. Ha az egyik lábunk nagyobb, mint a másik (megszokott), akkor a nagyobbat kell választani.  Tartalék zoknival próbáljuk fel a túracipőt. 
  • Kössük be a cipőt és álljunk fel. Ha a lábak „úsznak” a túracipőben, akkor kisebbet, ha pedig szorulnak, nagyobbat kell választani.
  • Próbáljunk járni benne és nézzük meg, hogy mennyire kényelmes. Egyenes felületen való sétálás után próbáljunk egy dőlt felületen vagy lépcsőfok szélén megállni; nézzük meg, mennyire stabil a túracipő.
  • A lábfej mozoghat a cipő belsejében, azonban az optimális méretválasztás esetén a sarok nem mozdulhat el. Ha ez mégis megtörténik, akkor egy fél számmal kisebb túracipőt próbáljunk; ha a lábujjunk eléri a túracipő elejét, akkor nagyobbat keressünk.
  • Több túracipőt is fel kell próbálni, mielőtt a megfelelőt kiválasztjuk.
 

Karbantartás

A lábbelit két használat közt mindig meg kell tisztítani a portól. Ha a lábbeli átázik, újságpapírral kitömve nem túl meleg helyeken kell megszárítani. Soha ne siettessük a száradást (pl. ne tegyük tűz mellé vagy bármilyen melegítő eszköz mellé). A bőr természetével nem ellentétes a nedvesség, de ha kiszárad a felület, és tartósan száraz marad, mert nem kezeltük, akkor akár el is törhet a bőr. Ne gondoljuk, hogy a cipő árában már benne van a gondozás költsége, és a drága cipőt nem kell kezelni. Ellenkezőleg: egy olcsó műanyag cipő nem igényel olyan fokú gondozást, mint egy nagyon sok munkával előállított, drága bőrcipő.

Tengerszem túrafelszerelés és túrabolt webáruház


Deuter hátizsák és Meindl cipő a legjobb áron

Tengerszem Sport 2011. Minden jog fenntartva