Tengerszem - Túrafelszerelés

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Alapfokú sziklamászó tanfolyam

 
 

 

 

      Vár rád az alaptábor...

                     ...a magashegyek meghódításának útján!

 

 

 

 

 

 

Magyarország legnagyobb és legrégibb hegymászó egyesülete, az Excelsior SE szervezésében!

A magashegyekről mindenki mindent tud manapság. Úton útfélen beszélgetünk csúcstámadásról, harmadik táborról, magashegyi betegségről és kicsúszásról. De azt, hogy ezek a szavak mit jelentenek valójában, már csak egészen kevesen tapasztalhatják meg.

Pedig a magashegyek világa csodálatos. Sehol máshol nem tapasztalhatod meg azt a végtelen szépséget és érintetlenséget, mint egy hegycsúcs tetején állva. Olyankor nincs más, csak a feszítő boldogság és hihetetlen elégedettség, ahogy átöleled a mászótársad vállát a közös csúcsfotóhoz. Ezek leírhatatlan pillanatok, amit ha csak egyetlen egyszer is megtapasztalsz, örökre a hegyek szerelmese maradsz és újra és újra a magasba vágysz.

A hegymászás ma már bárki számára elérhető sporttá vált. Világszerte emberek milliói túráznak, trekkingelnek, másznak hegyet és sziklát. A hegymászásban nem csak a céljaidat valósíthatod meg, de egy egész életen át tartó, egészséges és élményekben gazdag tevékenységre is rátalálsz.

A hegymászás és a sziklamászás azonban veszélyes extrémsport. Egy túra vagy expedíció nagyon alapos tudást, tervezést, felkészülést kíván meg. Ahhoz, hogy egy túra valóban maradandó élmény legyen, sok mindent kell a mászónak megtanulnia, elsajátítania.

Mi az Excelsiornál azért vagyunk, hogy azt a hatalmas tudást és tapasztalatot, amivel az oktatóink rendelkeznek, teljes mértékben átadjuk azoknak, akik úgy döntöttek, hogy a hegyek felé veszik az irányt – s teszik mindezt felelősséggel maguk, társaik és a természet iránt.

Az alap, hogy...

…a jó munkához idő kell.

És az alapos, biztos tudás megszerzéséhez is. Időt kell hagyni arra, hogy amit megtanulsz, képességgé váljon, és álmodból felébresztve is meg tudj kötni például egy csomót. Hisszük, hogy csak hosszan tartó, eltökélt tanulással lehet elsajátítani mindazokat az alapokat, melyek a biztonságos sziklamászáshoz szükségesek. Ezért mi nem hiszünk az egyhetes, vagy pár napos gyorstalpaló alapfokú tanfolyamokban. Mivel az alapfokú az a tanfolyam, ahol a legfontosabb alapismereteket sajátítod el a hegymászással kapcsolatban, mi kellő időt szeretünk arra fordítani, hogy ezeket az ismereteket maximálisan átadhassuk neked. Csak így lehetsz később önállóan is magabiztos a sziklán.

A tanfolyam időpontja:        2013.09.12 – 10.27.

…a jó pap is holtig tanul.

Hát még a jó hegymászó. Tanfolyamainkon a sziklamászás és hegymászás teljes palettáját kipróbálhatod és megtanulhatod. Az alapfokú tanfolyam elvégzése után kinyílik számodra a világ haladó tanfolyamainkon keresztül. Oktatóink a tanfolyamok után sem engedik el a kezed, késséggel segítenek téged a továbbiakban is. Gyakran tartunk a klubban előadásokat, workshopokat biztonságról, elsősegélyről, a mászás különböző ágairól. Velünk mindig lesz hova fejlődnöd. Oktatóink több évtizednyi tapasztalattal és több, mint ezer végzett hegymászóval a hátuk mögött méltán számítanak az ország legképzettebb oktató gárdájának.

…jó társaságban repül az idő.

Az Excelsior egy hegymászó klub, ahol élénk klubélet folyik. Excelsior klubtagként olyan összetartó, aktív mászótársaságba csöppensz, hogy többet nem fog gondot jelenteni a társaság összeverbuválása egy csúcstámadáshoz. Csütörtökönként élménybeszámolókat, előadásokat tartunk, utána pedig egy sör mellett beszélgetünk és szervezzük a közös programjainkat, túráinkat. Saját boulder termünkben télen is formában tarthatod magad, a könyvtárunkból pedig mászókalauzokat, útikönyveket, mászással kapcsolatos szakirodalmat kölcsönözhetsz.


Hogyan leszel te is igazi sziklamászó?

Az alapfokú tanfolyam végére képes leszel önállóan, biztonságosan feljutni egy általad kiválasztott sziklaúton, és a társadat felbiztosítani. A fal tetejéről le tudsz majd ereszkedni kötél segítségével. Biztonságosan tudsz majd standot építeni a saját eszközeidből. Képes leszel akár több kötélhosszas mászóutakat is teljesíteni és akár le is tudsz majd ereszkedni rajtuk. Magyarul sziklamászó leszel.

A hat hét alatt elméleti és gyakorlati képzéseken fogod megismerni, megtanulni és alkalmazni a sziklamászáshoz szükséges alapvető tudnivalókat:

 • a mászás biztosítását – az ehhez szükséges eszközöket és azok helyes használatát
 • kötéltechnikát, biztosítástechnikát, csomók használatát, standépítést
 • a mászás fizikáját – mászó-technikai alapismereteket
 • a mászókalauzok használatát – falrajzok értelmezését, a megfelelő útvonalválasztást
 • a különböző kőzetek tulajdonságait és mászási sajátosságaikat
 • a hegyi veszélyforrások felismerését és a veszélyek elkerülésének technikáit
 • elsősegélynyújtást, vészhelyzetekben való magatartást
 • a hegyi időjárást és azt, hogy mit tegyél a különböző időjárási helyzetekben
 • és egy kis hegymászó történelmet, jelentős pillanatokat a mászás világából.

Elméleti előadásaink minden hét csütörtökjén, hat órától lesznek a klubban.

A gyakorlati napokat hétvégenként tartjuk. A hazai gyakorlatokon jellemzően a Pilis, Mátra, Gerecse vagy a Vértes szikláin tanulunk. Ha már kicsit gyakorlottabb leszel, célba vesszük Ausztria legszebb mászóhelyeit! A Rax és Hohe Wand hegységek izgalmas szikláin töltünk el egy-egy hétvégét, hogy a több kötélhosszas, hosszabb utakban is tapasztalatot szerezhess.

A gyakorlati oktatás kis csoportokban zajlik, jellemzően négy tanulót oktat egy oktató és egy oktató segéd, így mindenkivel a saját képességeinek és tudásának megfelelően tudnak foglalkozni az oktatók. Az alapfokú tanfolyam végén hivatalos vizsgát tehetsz a Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium vizsgabiztosai előtt, és ezzel hegymászó tanulói fokozatot szerezhetsz.        

A tanfolyam ára: 55.000 Ft 

Az ár tartalmazza:

 • az oktatási díjat (elmélet, gyakorlat)
 • az oktatási anyagok díját
 • a szervezési díjat
 • sikeres vizsga esetén Excelsior klubtagságot a 2013-as évre, a klubtagság minden előnyével (kedvezmények, szolgáltatások).

Az ár nem tartalmazza:

 • a külön extrém sport kiegészítő biztosítást a tanfolyam időtartamára, melynek megkötése kötelező – az első elméleti napon a helyszínen is megköthető, ára kb. 4000 Ft
 • az alapfelszerelést a tanfolyam időtartamára – ha nincs felszerelésed, a tanfolyam idejére szertárunkból kedvezményesen kölcsönözhetsz, egy teljes szett bérleti díja kb. 10 000 Ft
 • az utazási költség a gyakorlati helyszínekre – ezt telekocsi rendszerben szoktuk megoldani, önköltségi áron
 • az esetleges szállás, étkezés díját
 • vizsga esetén a vizsgadíjat, amely tartalmazza az MHSSZ tagdíjat a 2013-es évre, mely 5500 Ft

Hozd a barátodat is! Egy 50%-os kedvezményre jogosító kuponnal jutalmazunk, melyet a következő évi tagsági díjadból engedünk el.

Kipróbálnád magad?

Akkor gyere el nyílt napunkra, ahol képzett oktatóink felügyelete mellett kipróbálhatod a sziklamászást és belekóstolhatsz abba is, hogy milyen Excelsior-osnak lenni! Találkozhatsz az oktatókkal, és már végzett és aktívan sziklamászó klubtagokkal is beszélgethetsz. Te csak kényelmes ruhát és sportcipőt hozz, a mászófelszerelésről mi gondoskodunk! Ráadásul a bátrakat zsíros kenyérrel és teával jutalmazzuk! A program díjmentes, ha jelzed részvételi szándékod az alaptanfolyam@excelsior.hu e-mail címen, azt megköszönjük, illetve segítünk a telekocsik megszervezésében.

Excelsior sziklamászó nyílt hétvége –  Csobánka, Oszoly sziklák, 2013. augusztus 31.

Kérdésed van? Keress minket!

A tanfolyammal vagy a nyílt hétvégével kapcsolatos kérdéseidre szívesen válaszolunk!

e-mail: alaptanfolyam@excelsior.hu
telefon: 06-20-220-5073
web: www.excelsior.hu

Tengerszem túrafelszerelés és túrabolt webáruház


Deuter hátizsák és Meindl cipő a legjobb áron

Tengerszem Sport 2011. Minden jog fenntartva