Tengerszem - Túrafelszerelés

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Extrém sportmászó utak Rókahegyen

A Rókahegyi-kőfejtő Buda határában, az utóbbi években a fővárosi mászók népszerű mászóhelyévé vált. Köszönhető ez nagyrészt Rákosi Lajos „Pacal” szorgalmának, aki eddig közel 40 utat nittelt ki a bányában. Jelenleg 60 fölött jár a kiépített utak száma a 3. fokozattól 9-ig. Jelen sorok írója a 2 éve történt bánya veszélytelenítés „melléktermékeként” számos nehéz új út lehetőségét fedezte fel, amelyből eddig tucatnyit sikerült megvalósítani.

A hely óriási potenciállal rendelkezik: ha a fővárosi hatóságok a középső udvar szikláin is engedélyezik a mászást, akár 100-nál is több út nyitható! Ez hazai viszonylatban kimagasló. A mászásnak vannak itt árnyas és kedvező oldalai. Ez egy kőfejtő, amelynek sziklái nem teljesen szilárdak, így fokozott elővigyázatosság szükséges. Ajánlott a sisak viselése, különösen a biztosító embernek. A legtöbb útnál a kőzetminőség szerencsére megfelelő, de arra mindig számítani lehet, hogy valami váratlanul letörhet (hozzáteszem: ez minden sziklán így van!).

A hely nagy előnye, hogy útvonalai nagyon változatosak, a jellemzően reibungos formák miatt meglepően technikásak, néhány egyedülállóan érdekes mászásra ad lehetőséget. Az utak hazai összehasonlításban tekintélyesen hosszúak, sokszor 20-25 m körüliek. Az alábbiakban e legmagasabb falrész útjairól adok közre egy topót, és rövid leírást. Itt vezetnek a bánya legnehezebb útvonalai a 6. fokozat fölött.

Számos tavaly megnyitott 9-es út betetőzéseként szeptember közepén sikerült megmászni a legnehezebb projektet alsó biztosítással, a 9/9+ környéki Sárarany utat. Az alsó részén kissé távoli nittjeivel, 5 méternyi laza kőzetével - szerencsére ez „csak” 7+, a többi 20 méter az rendben! - és érdekes, gránitos formáival kétségtelenül egy igen vad út e felső fokozatban.

Tehát, röviden az utakról:

1. Sarok (5-, 5+, 1. megmászó Rákosi Lajos, 2008)
Népszerű bemelegítő út. A nittek a nehezebb variáns (5+) biztosítására vannak elhelyezve. Szép mászás. A könnyebb variáns biztosítása ezekkel a nittekkel kissé körülményes, és a köve is óvatosságot igényel!

2. Vékony Ildikó emlékút (7+, variánsa 7-, 1. megmászó Kandrács Ildikó, 2010)
Szép és technikás mászás. A 3. nittnél balra kerülve is fel lehet menni: ez földes, de jóval könnyebb. Az eredeti útvonalat a 3. nitt elhelyezése kijelöli, szép kulcshellyel.

3. Bachar emlékút (9-, 1. megmászó Babcsán Gábor, 2010)
A nagy amerikai szólómászó, John Bachar emlékére, alsóbiztosítással lett megnyitva. Nagyon technikás és pszichés út - utóbbit a nagy nitt-távolságok okozzák. Az alsó áthajláson való feljutás egészen különleges mozgás.

4. Bachar direkt (9-, 1. megmászó Babcsán Gábor, 2011)
Az eredeti út direkt beszállása, lelkileg jóval könnyebb, mivel a nitt pontosan a kulcsrészen van elhelyezve.

5. Hatos (7-, 1. megmászó Rákosi Lajos, 2008)
A bánya egyik legjobb hetes útja. Változatos, technikás. Népszerű.

6. Odú (6, 1. megmászó Rákosi Lajos, 2008)
Természetes vonal, a végén egy meghökkentően vad áthajláson keresztül vezet a standig, amelybe igen kényelmetlen akasztani.

7. Yoda (9-, 1. megmászó Babcsán Gábor, 2010)
A bánya egyik legérdekesebb nehéz útja. A vad, áthajló formák kellős közepén kell felmászni. A 4. nitt elérése előtt - kissé távol van - érdemes mantrázni a Jedi mester mondását: „Ne próbáld, hanem tedd!”. Nem egyszerű kitalálni a koreográfiát. Az Odú első nittjétől az áthajlás alatt kell betraverzálni jobbra.

8. Yoda direkt (9-)
Felső biztosítással egyenesen is felmászhatunk a kissé áthajló falon a Yoda 3. nittjéig, ez nem annyira vészes.

9. Killfinger (7-/7, 1. megmászó Rákosi Lajos, 2008)
Erőt próbáló, komoly, nagy út. Alján egy mintaszerű bevágás, majd nagy fogások az áthajló falban, a végén pedig egy kényelmetlen kis tető. Excellent.

10. Ildó (9, 1. megmászó Babcsán Gábor, 2010)
Szép, tömör kilences. Veszedelmes nitt távolságok. Emlék, mint minden más e földön…

11. Dolomitok (7+, 1. megmászó Rákosi Lajos, 2009)
Óriási mászás (30 m!), egészen nagyfalas feeling. Hatalmas formák, itt-ott törékeny kőzettel. Óvatos mozgást igényel, mint a hegyekben…

12. Sárarany (9/9+ körül, 1. megmászó Babcsán Gábor)
Vad és nehéz út. Az alsó 10 m egészen különleges gránitos formakincsű, és pszichésen biztosított (2 db nittel). A középső könnyű rész közös a Dolomitokkal. Egy ijesztően törős néhány méter (7+) után jön a kulcshely, ami ismét szilárd. Lelkileg is kimerítő 30 méter.

A bánya baloldali, nagyon szép falán még számos nehéz sportút vezet, ezek csak felsorolásszerűen (jobbról-balra):

  • Koszmosz (8+/9-) Technikás, run out mászás.
  • Varázstükör (9) A tábla legsimább része, az éltől balra kb. 2 méterre.
  • Tábla (7+/8-) Zseniális útvonal, kanyarogva a táblán.
  • Naplevente (7/7+) Egyik legszebb hetes útvonal.
  • Jobb-bal áthajlások (7, 7) Népszerű áthajlások.
  • Veterán (8, 8+) Boulder jellegű kulcshely, nehéz áttekinteni.

 

Tengerszem túrafelszerelés és túrabolt webáruház


Deuter hátizsák és Meindl cipő a legjobb áron

Tengerszem Sport 2011. Minden jog fenntartva